SİYASET

Tümü

Sokak Köpekleri için neler yapılacak ve siyasi partilerin görüşleri neler!

(6 Ay, 28 Gün önce)
Sokak Köpekleri için neler yapılacak ve siyasi partilerin sokak köpekleri ile ilgili görüşleri neler! Detaylar haberimizde...
Sokak Köpekleri için neler yapılacak ve siyasi partilerin görüşleri neler!
 
Sokak Köpekleri hakkında yapılacak yeni düzenleme belli oldu!
 
AK Parti'nin sokak hayvanlarına yönelik kanun teklifi hazırlıklarında sona gelindi.
Sokak hayvanlarının yaşam hakkının bu yasa ile elinden alınacağı kanun teklifinin kısa süre içerisinde Meclis Başkanlığı'na sunulması bekleniyor.
Teklife göre, sokak hayvanları için İngiltere modeline benzer bir yöntem uygulanacak.
Sokak köpekleri önce sahiplendirilmeye çalışılacak. Bunun için 30 gün beklenecek. Bu süre zarfında sahiplenilmeyen köpekler uyutulacak.
 
SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?
 
Her belediye, barınaklarındaki kapasite kadar köpeğin fotoğraflarını çekerek internet sitesinde sahiplendirme ilanı yayınlayacak.
Her bir köpeğin sahiplenilmesi için 30 gün beklenecek.
30 gün sonunda sahiplenilmeyen köpekler uyutulacak.
Uyutulan köpeklerden boşalan barınaklara sokaktan toplanan yeni köpekler gelecek ve süreç aynı şekilde devam edecek.
Sahiplenilen hayvanlara ise çip takılacak. Sahiplenen kişinin sorumluluklarını yerine getirip getirmediği takip edilecek.
Sokak hayvanlarıyla ilgili kamuoyundan çok yoğun talep geldiğini anlatan AK Partili kaynaklar bakım, kısırlaştırma, barınak gibi yöntemlerin çözüm olmadığını, mevcut şartlarda sokak köpeklerinin popülasyonundaki artışının önlenemeyeceğine de vurgu yapıyor.
 
 
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sokak köpekleri ile ilgili açıklamalarda bulundu:
 
''Başıboş sokak köpekleri sorununun temelinde, bu hayvanların sorumluluklarını yasal olarak üstlenen sahip bir kişi veya kurumun olmaması yatmaktadır.
Bu konuya dair çözüm tartışmalarında, teknik bazı bilgilerin göz önünde bulundurulması mecburiyetine istinaden aşağıdaki hususları kamuoyunun dikkatine sunmak istiyorum.
1-) Başıboş köpek sayısının, 4 milyona yakın olduğu tahmin edilmektedir. Yıl içinde 1-2 defa doğum yapabilmeleri, her seferinde ortalama 6-8 yavru doğurmaları ve sürekli yer değiştirmeleri sebebiyle yerel yönetimlerce sağlıklı kayıt tutulamamakta ve net sayı belirlenememektedir.
2-) Bilimsel verilere göre, başıboş köpeklerin çoğalmalarının kontrol altına alınabilmesi, bir sene içinde toplam sayının %70’inin kısırlaştırılması ile mümkündür. Ancak son 5 yılda ortalama 260 bin, bir yılda en fazla 350 bin köpek kısırlaştırılabilmiştir.
3-) Dünya Sağlık Örgütü tarafından ülkemiz kuduz riski açısından yüksek risk kategorisinde tanımlanmaktadır. Birçok ülke, ülkemize gelecek vatandaşlarına kuduz riskine ve başıboş köpeklerden kaynaklı tehlikelere karşı seyahat uyarısı yapmaktadır.
4-) Sağlık Bakanlığı verilerine göre, evcil hayvanlar da dahil olmak üzere 2018-2022 yılları arasında kuduz riskli temas sayısı ortalama 267 bin iken, 2023 yılında bu sayı iki katına yakın artarak 438 bine ulaşmıştır. Bu tablonun insan hayatı ve sağlığı açısından ürkütücü boyutlarda olduğu aşikârdır.
5-) İçişleri Bakanlığı verilerine göre son 5 yılda hayvana çarpma ile gerçekleşen 3 bin 534 trafik kazasında, 55 ölüm ve 5 bin 147 yaralanma vakası kayıtlara geçmiştir.
Bu soruna dair son günlerde kamuoyunda yapılan sağduyulu tüm tartışmalar, görüş ve öneriler, doğru çözüme ulaşmak için son derece değerlidir. Bilim insanları başta olmak üzere, konunun uzmanlarının gerçekçi çözüm önerileri ve vatandaşımızın desteği ile ülkemizin bu sorunun da üstesinden geleceğine inanıyorum.'' açılamasını sosyal medya üzerinden paylaştı.
 
Siyasi Partilerin Sokak Köpekleri ile ilgili açılmaları:
 
Akp Grup Başkanı ve Sivas Milletvekili Abdullah Güler'in Sokak Köpekleri ile ilgili açıklaması:

Grup başkanvekillerimiz bu konuda muhalefet partilerine da ziyarette bulunacak. Ortaya çıktığında paylaşacağız. Bunları görüştükten sonra ortaya çıkacak düzenleme ile ilgili çalışma yapacağız. 10-15 gün içerisinde düzenlemeyi paylaşacağız.

Biz ilk kez hayvanları koruma kanunu 2004 yılında çıkardık. Daha sonra bazı değişiklikler oldu. Buradaki hedefimiz mutlaka sokak hayvanlarının sahiplendirilmesi, barınaklarda korunmasıdır. Herkesi tehdit eden bu hayvanları almak, barınaklarda beslemek ve sahiplendirmek.

En sonunda saldırgan, kuduz tehlikesi taşıyan hayvanları da uyutmak. Bunları aşama aşama desteklenmesi gerekiyor."

 
Mhp Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Sokak Köpekleri ile ilgili açılması:

''Önerilen şekli tam bilmiyorum. Uyutulunca nasıl uyutulacak? Ne kadar uyutulacak? Kim uyutacak? Sınırı ne kadar? Bunları bilen yok. Türkiye ikiye bölünmüş vaziyette, ağırlık kazanan şey ise köpeklerin uyutulması mevzusu. Türkiye'nin neresine giderseniz gidiniz, öğlen sıcaklığında mutlaka uyurlar, herkes de görür. Tartışma çok farklı konulara gidiyor. İnsanları sevmekten uzak kalanların hayvanları sevmeye yönelmeleri acaba insanları sevmekteki güçlükten mi kaynaklanıyor? Onu da bilmek lazım.''

Chp Genel Başkanı Özgür Özel'in Sokak Köpekleri ile ilgili açılması:
 
''Türkiye'de bir başıboş sokak köpekleri sorunu vardır. Bu sorun özellikle sabahın erken saatlerinde okula yaya gitmek zorunda olan çocukların, gençlerin; bu sorun servise gitmek isteyen emekçilerin, camiye giden yaşlıların bir güvenlik sorunu haline dönüşmüştür. Bu sorun elbette ki çözülmelidir. Ancak bu sorunun çözümü noktasına gelince, ekonomiyi bahane ederek canlıları katletmeyin, öyle masumlaştırmayın. "Uyumak" deyince soruyor Sayın Bahçeli, "Güneşin altında hepsi uyuyor, ne kadar uyuyacaklar" diyor. 2020 yılında da bu sorun vardı. Tüm partiler oturduk, çalıştık ve hayvanlara eziyet ve kötü muamelenin önlenmesine yönelik komisyon çalışması yapıldı. Bu kitap çok net, bu kitabın içinde popülasyonun düşürülmesi için, sayının azaltılması için ne uyutma ne itlaf ne öldürme ne böyle canice bir öneri yok. Bunun altında AK Parti'nin de imzası var. MHP'nin de imzası var. Bütün paydaşlara sesleniyorum. Feda edilecek bir tek canımız yoktur. Mutlaka, barınak sayılarını artırmak ve büyük bir kısırlaştırma kampanyası başlatmak durumundayız. Hayvan hakları gönüllülerine, derneklerine, burada bu sorun yokmuş gibi davranamayız. Hepimiz bu sorunun var olduğunu biliyoruz. Maalesef bu sorun sınıfsaldır. Bu sorun, çocuğunu güvenlikli sitelerin kapısının önünde servise bindiren insanların mahallesinde yoktur. O yüzden sorunu göreceğiz, caniliğe, cinayete prim vermeden hep beraber çözeceğiz. CHP Genel Başkanı olarak elimi taşın altına koymaya ben hazırım, elimizi uzatıyoruz.''
 
Zafer Partisi Sözcüsü Azmi Karamahmutoğlu'nun Sokak Köpekleri ile ilgili açılması:
 
"Zafer Partisi olarak, her canlının yaşaması ve yaşatılmasının yanındayız. Canlılara yönelik hiçbir vahşi saldırının yanında değiliz. Sorunun doğması ve büyümesi ele alınmadan bugünü ele alınıyor. Ülke genelinde ilgili kurumların verdiği rakama göre 3 buçuk milyon sahipsiz sokak köpeği var. Oysa belediyelere yasanın yüklemiş olduğu yükümlülükler var. Belediyeler; bakımevi, hayvan barınağı bulundurmak zorunda ve bunu sağlayabilmek için de bütçelerinden belli bir oranda kaynak ayırması kanunla kayıt altına alınmış. Ancak ülkemizdeki barınak sayısı sadece 254. Oysa bin 389 belediyemiz var. Bin 389 belediyenin bin 135'inde barınak, hayvan bakımevi yok. Öyleyse sorunun kaynağının meseleye eğilmemekle, ilgilenmemekle alakalı olduğunu, çözümüne dair hiçbir şey yapmamakla alakalı olduğunu anlıyoruz. 2021 yılında çıkartılmış yasa gerektiği şekilde uygulanabilseydi sorun bugünkü boyutuna ulaşmazdı. Bundan sonrası için, elbette ki sahipsiz sokak hayvanlarının kendi doğal yaşam alanlarında ve korunaklı bir şekilde kısa ömürlerini tamamlamaları insanlık görevimiz olmalı. Belediyeler şehrin dışında, çevresinde, ormanlık alanlarda çevrili, koruma altına alınmı yerlerde barınaklar tesis edebilir. Bunların bakımı hayvanseverler ve hayvanların ihtiyaçlarına dönük eşya, mama üreten firmaların da gönüllü katkılarıyla sağlanabilir. Bunun belediyelere yükleyeceği külfet çok yüksek maliyetler değildir. Bizim canlılara karşı uygulayacağımız muamele, gelecek yıllarda bizim karşımıza çıkartılacak olan davranış kalıbımız olacaktır."
 
Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan'ın Sokak Köpekleri ile ilgili açılması:
 
''Biz sokak hayvanlarının uyutulmasına kesinlikle karşıyız. Bu inancımıza da uygun olmayan bir davranıştır. İnsani bir davranış da değildir. Bazı batı ülkelerinde bu yapılıyor olsa bile onları taklit etmemiz doğru bir davranış değildir.''
 
İyi Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu'nun Sokak Köpekleri ile ilgili açılması:
 
"Sokak hayvanları İnsan hayatını tehdit ediyorsa onlara karşı tedbir alınmalı. Sürüler halinde sokakta gezmelerinin önü kapatılmalı. Dünyadaki formüllerden bahsediliyor, onlar hayvan sayıları 300 bin 500 bin olan formüller. Biz de ise rakam bile bilinmiyor. Sokak hayvanı kavramı sadece Türkiyede var."
 
Bbp Genel Başkanı Mustafa Destici'nin Sokak Köpekleri ile ilgili açılması:
 
"Saldırgan sokak köpekleri ciddi bir problem haline gelmiştir. Çocukların, kadınların, yaşlıların hayatlarını tehdit etmektedir. Sahipsiz köpekler barınaklara alınmalı, hasta olanlar tedavi edilmeli, tedavisi mümkün olmayanlar ya da kuduz gibi bulaşıcı hastalık ihtimali olanlar uyutulmalıdır." 
 
Hayvan severler sokak köpekleri ile ilgili imza kampanyası başlattı.
 
Ankara'da hayvanseverler, sokak köpeklerinin uyutulacağı yönündeki iddialara karşı toplanan 257 bin 657 dijital imzayı Tarım ve Orman Bakanlığı'na teslim etti.

ARŞİV