EKONOMİ

Tümü

Kurbanlık fiyatları belli olmaya başladı!

(6 Ay, 26 Gün önce)
Kurban Bayramı’na yaklaşırken kurbanlık fiyatları artışlar ile birlikte belli olmaya başladı. Detaylar haberimizde...
Kurbanlık fiyatları belli olmaya başladı!

Kurban Bayramı’na yaklaşırken kurbanlık fiyatları artışlar ile birlikte belli olmaya başladı. Geçtiğimiz yıl (2023) küçükbaş hayvanlar 7 bin TL, büyükbaşlar ise 84 bin TL'den fiyata başlamıştı. Küçükbaş ve büyükbaş kurbanlıkların canlı kilo fiyatı 140-160 TL arasında satılmıştı. Bu yıl ise küçükbaş ve büyükbaş kurbanlıkların canlı kilo fiyatının ise 250-260 TL civarında olması bekleniyor.

Bu yıl ise fiyatlar

Kurbanlık keçinin fiyatı 7.000-10.000 TL

Kurbanlık koç fiyatı 12.000-18.000 TL

Kurbanlık sığırın fiyatı 80.000-160.000

Kurbanlık manda fiyatı 60.000-130.000 TL arasında seyrediyor. En son %25 ete gelen zam fiyatlar üzerinde etki etti. İlerleyen günlerde enflasyon artışı ile fiyatlarda değişiklik olabilir. Bu yıl geçen yıla oranla %20 oranında daha az kişinin kurban kesmesi bekleniyor. Çiftçilerin artan üretim maaliyetlerine rağmen kurbanlık gelirleri yükselirken alım gücü düşen vatandaşın kurban kesmesi gittikçe zorlaşıyor.

Kurban kesim ve et işleme fiyatları belli oldu. Fiyatlarda ilerleyen günlerde enflasyon değişikliği olabilir.
İşte, kurban kesim ve et işleme fiyat listesi:
Büyükbaş Kesim: 4.500 TL
Dana Kemiksiz: 4.500 TL
Hisse Dağıtım:1.600 TL
Sucuk Dolum KG: 100 TL
Kuzu Kesim: 900 TL
Kuzu İşleme KG:60 TL
Kuşbaşı KG: 35 TL
Kıyma Çekim KG: 10 TL
Kemik Kırma KG:25 TL
 
Kurban ibadetinin mahiyeti ve hükmü nedir?
Sözlükte yaklaşmak, Allah’a (c.c.) yakınlaşmaya vesile olan şey anlamlarına gelen kurban, dinî bir terim olarak, Allah’a yaklaşmak ve O’nun rızasına ermek için ibadet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı usûlüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder. Kurban Bayramı’nda kesilen kurbana "udhiyye", hacda kesilen kurbana ise "hedy" denir.
Akıl sağlığı yerinde, hür, mukim ve dinî ölçülere göre zengin sayılan mümin, İlâhî rızayı kazanmak gayesiyle kurbanını kesmekle hem Cenâb-ı Hakka yaklaşmakta, hem de maddî durumlarının yetersiz olması sebebiyle kurban kesemeyenlere yardımda bulunmaktadır. Bu ibadetin ruhunda Hakk’a yakınlık ve halka fedakârlıkta bulunma anlayışı vardır. Kurban, bir Müslümanın bütün varlığını, gerektiğinde Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunun bir nişanesidir.
Mezheplerin çoğuna göre, udhiyye kurbanı kesmek sünnettir (İbn Rüşd, Bidâyetü'l-müctehid, 1/429). Hanefî mezhebinde ise tercih edilen görüş, kurbanın vacip olduğudur (Merğinânî, el-Hidâye, 8/146). Kurban, -fıkhî hükmü ne olursa olsun- Müslüman toplumların belirli simgesi ve şiarı sayılan ibadetlerden biri olarak asırlardan beri özellikle milletimizin dinî hayatında önemli bir yer tutmaktadır.
(Din İşleri Yüksek Kurulu)

ARŞİV