GÜNDEM

Tümü

Samsun'a doğayı zehirleyecek asit deposu!

(7 Ay, 1 Gün önce)
Samsun’un Tekkeköy ilçesinde deniz dolgusu ile kimyasal atık deposu kuruluyor. Detaylar haberimizde...

Samsun'a doğayı zehirleyecek asit deposu!

Samsun’un Tekkeköy bulunan Cengiz Holding'in, Eti Bakır İşletmesi için denize dolgu olarak 179 bin 726 metrekare üzerine kimyasal atık depolama tesisi kurmak için harekete geçti. İktidara yakınlığıyla bilinen iş insanı Mehmet Cengiz, Samsun’daki tesisini büyütmek için adım attı. Cengiz’in şirketinin depolama alanı için 179 bin metrekarelik denizi doldurucak.

Samsun'un Tekkeköy ilçesinde faaliyet gösteren Cengiz Holding, Eti Bakır İşletmesi için denize dolgu olarak 179 bin 726 metrekare üzerine kimyasal atık depolama tesisi kurmak için Çevre Bakanlığı'na Çevresel Etki Değerlendirme dosyasını sunan şirket, kanun gereği halkın ve muhtarların katılması gereken toplantıyı onlar olmadan gerçekleştirdi. 

900 bin metreküplük malzeme kullanılacak ve dip taraması yapılmayacak proje için Tekkeköy'de bir otelde düzenlenen tartışmalı Halkın Katılım Toplantısı'nı son anda haber alan Samsun Çevre Platformu Üyeleri,  toplantıya katılım sağladı. SAMÇEP üyeleri İshak Memişoğlu, Hayati Tosun, Adnan Korkmaz, Av. Kerami Gürbüz TEMA Vakfı Samsun İl Temsilci Yardımcısı Yusuf Dursun Durmuş, 'halk olmadan toplantının düzenlenemeyeceğini' belirterek, toplantıyı terketti. 

SAMÇEP Sözcüsü Adnan Korkmaz, "Eti Bakır A.Ş. Samsun İşletmesinin Tekkeköy İlçesi, Sanayi Mahallesi yerleşkesindeki alanına depolama amaçlı ilave dolgu alanı yaratılması ile ilgili Samsun Airport Resort Hotel'de yapılan halkı bilgilendirme toplantısına SAMÇEP olarak katılım sağladık. Ancak ekli katılım listesinde de görüleceği üzere söz konusu toplantıya kamu kurumları ve ilgili firma temsilcileri haricinde yapılacak olan çevreye duyarlı olmayan kirli yatırımdan etkilenecek olan yöre halkından kimsenin olmadığı, hatta dolgu alanının bulunduğu Sanayi Mahallesi muhtarının dahi toplantıya katılmadığı görülmüştür. Tarafımızdan toplantı başında bu husus dikkate getirilmiş ve toplantının yapılamayacağı belirtilmesi üzerine SAMÇEP adına katılanlar olarak toplantıyı terk ettik. Toplantıya Başkanlık eden İl Çevre Müdürlüğü yetkililerinin de halkın katılımının olmadığını görmelerine rağmen bilgilendirme toplantısını sürdürme yolunu seçmiş olmaları yasal gerekçesi kamuoyunu halkı bilgilendirme ve halkın önerilerini almak olan bu toplantıyı esastan işlevsiz hale getirmiştir. Toplantı, yapılma amacının tamamen dışında sadece yatırımcı firma ile süreci kamu adına takip eden görevliler arasında gerçekleştirilmiştir. Söz konusu çevreye zararlı yatırımdan ilk elden ve doğrudan etkilenecek mahalle sakinleri başta olmak üzere Tekkeköylü vatandaşlarımızın bugünkü gelişmiş iletişim imkanları da kullanılarak sağlıklı bir şekilde toplantıya davet edilerek katılımları sağlansaydı, şüphesiz vatandaşta bu toplantıda haklı eleştiri ve tepkilerini dile getirme fırsatı bulacaklardı.'' Dedi.

TEMA Vakfı Samsun İl Temsilci Yardımcısı Yusuf Dursun Durmuş ise konuyla ilgili ''hayata geçirilmesi planlanan Depolama Amaçlı İlave Dolgu Alanı Projesi'nin 18 hektarlık alanı etkileyeceğini, Tekkeköy ilçesinde yapılması planlanan bu proje, olumsuz etkileri ve beraberinde getireceği riskler açısından ÇED raporunda düzenlemeler yapılsa dahi telafi edilemeyecek niteliktedir. Bu nedenle projenin bir an önce durdurulması ve bu yanlıştan geri dönülmesi kamu yararına olacaktır." dedi. 

CHP Samsun Milletvekili Murat Çan ise ÇED toplantısının yapıldığı saatlerde TBMM’de bir basın toplantısı düzenledi. 

“Malum 5’li çeteden birinin sahip olduğu şirket, bir maden işletmesi, denizin içine doğru 25 futbol sahası büyüklüğünde depolama amaçlı bir dolgu sahası inşa edecek. Peki bu dolgu alanında neler depolanacak? Sülfürik asit, silis, fosforik asit, fosfat, hurda! Karadeniz gibi hırçın bir denize dolgu yapacaksınız, bir de tutup o dolgu sahasında kimyasal ve hurda depolayacaksınız! Bunun adı ‘gözü dönmüşlük’tür ve bu yanlıştan derhâl ama derhâl dönülmelidir.

Karadeniz’in ve özellikle de bu dönemde Samsun’un bu ‘dolgu sahaları’yla başı dertte! Atakum ilçemizde Kurupelit’te de bir dolgu projesi süreci devam ediyor. Orada, bilimle, doğayla inatlaşarak bir marina inşa edilmişti, sonra doğa intikamını aldı marina çamurla-balçıkla doldu. Şimdi o bölgeye de dolgu yapıp imara açmak, marinayı da dolgu sahasının bitimine yeniden inşa etmek istiyorlar. Bu sürecin de takipçisiyiz…

Görülen o ki Samsun’da rant ve yıkım düzeni, gemi iyice azıya almış durumda! Ellerinde bulundurdukları yetkiye, parmak çoğunluklarına güvenip Samsun’u rahatça yağma ve talan edebileceklerini düşünenlere; İstanbul’da, Ankara’da, Türkiye’nin diğer kentlerinde, şehirlerine ihanet eden belediyecilik anlayışının akıbetini hatırlatırım.” Diyerek konuyu basın toplantısında değerlendirdi.


ARŞİV